Miniguide til at komme godt igennem tiden efter en operation

Operationer er aldrig sjove, hvad end det drejer sig om en hofteoperation, knæoperation eller noget helt tredje. En operation kan desværre være det eneste rigtige, og selvom tiden både inden, under og efter operationen kan være svær, så er det ofte det hele værd.

I denne miniguide er der fokus på tiden efter en operation. Denne tid kan være svær for både den nyopererede og dennes pårørende, men tager du dig nogle forholdsregler, så skal det hele nok gå. Læs videre og tag del i de mange gode råd.

Få professionel hjælp til det praktiske (og meget mere)

I rigtig mange tilfælde bliver nyopererede udskrevet samme dag, som de er blevet opereret. Dette er ofte en nødvendighed grundet travlhed på landets hospitaler. Som nyopereret føler man sig ikke altid klar til at blive udskrevet så hurtigt, men blot fordi du bliver udskrevet samme dag eller dagen efter, er det ikke ensbetydende med, at du skal klare dig selv.

Flere private firmaer tilbyder professionel hjælp efter operation – hjælp, der bl.a. omfatter assistance i forbindelse med sårpleje, fjernelse af sting, samtaler og meget mere. Den hjælpende hånd kan gøre en verden til forskel, når man netop er blevet udskrevet og ikke føler sig helt klar til at stå på egne ben endnu.

Hold dig i ro så længe som anbefalet

Er du vant til, at der er fart over feltet, så kan det måske være meget overvældende at skulle holde dig i ro i en kortere eller længere periode. Det er ikke desto mindre vigtigt, at du følger lægens anvisninger.

Bliver du utålmodig og overmodig, så risikerer du i værste fald at skulle igennem endnu en operation, og det er næppe i din interesse. Derfor er rådet at tage den med ro og bevare sin tålmodighed efter en operation.

Vær opmærksom på betændelse og andre komplikationer

Noget andet du skal være meget opmærksom på som nyopereret er tegn på betændelse. Udviser du tegn på betændelse i form af f.eks. udtalt hævelse, feber og / eller tiltagende smerter, så bør du kontakte din læge ved først mulige lejlighed. Betændelse er normalt ikke farligt, så længe det opdages i tide, og så længe der handles på det.

Du bør desuden være opmærksom på, hvordan du holder smerterne nede efter endt operation. Ofte vil ro, is og smertestillende medicin kunne tage en stor del af smerterne, men igen er det noget, du bør rådføre dig med din læge omkring.

Ved længerevarende og tiltagende smerter kan det være en god idé at kontakte lægen. Det er meget forskelligt, hvor store smerter man oplever efter en operation, da det bl.a. afhænger af, hvilken operation man har været igennem.

Relaterede artikler

Populære artikler