Infektion under graviditeten øger risiko for autisme og depression

Det ufødte barns hjerneudvikling kan tage skade af infektion med bestemte smitsomme stoffer, blandt andet herpesvirus. Det har tidligere forskning vist. Nu viser en stor svensk undersøgelse, at selv en mild infektion under graviditeten kan øge risikoen for, at barnet udvikler autisme eller depression senere i livet.

Så meget stiger risikoen

Resultaterne af den svenske undersøgelse er baseret på oplysninger fra det svenske medicinske føderegister, som knytter sig til indlæggelsesregistret. Heri fremgår det, om den gravide er blevet plejet på et sygehus med en infektionsdiagnose.

I de tilfælde, hvor kvinden var blevet hospitalsplejet, steg risikoen for, at barnet endte i behandling mod autisme eller depression på et sygehus senere i livet.

Resultaterne af undersøgelsen er signifikante. Risikoen for autisme steg med knap 80 procent for autisme, hvor risikoen for depression steg med knap 25 procent. Studiet bygger på data om næsten1,8 millioner svenske børn, der er født mellem år 1973 og 2014.

De svenske forskere undersøgte også, om en infektion under graviditeten øger sandsynligheden for en bipolar lidelse eller en psykose såsom skizofreni senere i barnets liv. Forskerne fandt dog ingen sammenhæng i de tilfælde.

Større risiko ved selv mild infektion

Selv milde infektioner hos gravide kvinder kan give øget risiko for, at deres børn udvikler autisme eller depression på et tidspunkt i deres liv. Det fremgår af den svenske undersøgelse. Det gælder for eksempel en helt normal urinvejsinfektion.

Undersøgelsens fund kan for kvinder være grund til at forebygge infektion under graviditeten. Det kan blandt andet ske ved at følge anbefalingerne om vaccination mod influenza.

Hvordan infektionen under graviditeten påvirker forstrets hjerneudvikling, svarer studiet ikke på. Her er tale om en observationsundersøgelse. Tidligere studier har vist, at infektion under graviditeten kan føre til, at nogle betændelsesproteiner påvirker det ufødte barns hjerneceller ved genekspression.

Relaterede artikler

Populære artikler