Det er lykkedes forskere at bevise, hvordan kroppen udløser lykkestoffet endorfin i hjernen, når vi motionerer. Den tyske smerteforsker Henning Boecker har udført en række forsøg med løbere for at undersøge endorfinens smertedulmende og lykkevækkende egenskaber.
Han kunne dog konkludere noget mere ud fra sine studier. Motion kan faktisk også hjælpe psykiatriske patienter samt bremse neurodegenerative sygdomme. Dette kan være rigtig gode nyheder for blandt andet Alzheimers-patienter.
Dansk forskningsprojekt ADEX
I Danmark er der også blevet lavet noget banebrydende forskning på området. For eksempel har det danske forskningsprojekt ADEX undersøgt virkningen af hård træning på Alzheimers-patienter. Studierne har vist, at træning hjælper personer med hukommelsesproblemer, samt at deres forsøg med mus med Alzheimers støttede deres teorier. Projektets forsøg med alzheimerpatienter viste, at motion ikke blot mindsker symptomerne, men også forebygger symptomerne på Alzheimers.
Gode nyheder for patienter med neurodegenerative sygdomme
Konklusionerne fra forskellige forskningsprojekter rundt omkring i verden omkring motion og neurodegenerative sygdomme peger på det samme. Der er sammenhæng mellem, hvor meget motion du dyrker, og herved hvor mange endorfiner der bliver udløst i din hjerne, og udviklingen af disse sygdomme. Dette giver patienter med eksempelvis Alzheimers og Parkinsons muligheden for selv at gøre noget, der kan hjælpe på deres symptomer.
Dette er de sygdomme, som disse forskningsresultater kan have indflydelse på:
- Alzheimers sygdom og andre former for demens
- Parkinsons sygdom og relaterede lidelser
- Prionsygdom
- Motoriske neuronsygdomme
- Huntingtons sygdom
- Spinocerebellar ataksi
- Spinal muskelatrofi.
For patienter med disse sygdomme er det et stort gennembrud at have opdaget så tilgængeligt et middel mod deres symptomer.
Motion mod psykiske lidelser
Motion har også en bevist virkning i forbindelse med psykiske lidelser. Dette hænger igen sammen med udløsningen af endorfiner i hjernen under fysisk aktivitet. Dette stof giver en lykkefølelse i kroppen, hvilket er nyttigt hos eksempelvis depressive patienter. Her kan regelmæssige løbeture faktisk mindske deres symptomer på depression.
Middel mod kroniske smerter
Motion kan også hjælpe personer, der lever med kroniske smerter. Dette skyldes, at endorfinerne har en evne til at dulme smerter. Derfor kan du nå ind i et stadie af smerteløshed, når du eksempelvis løber, selvom du normalt døjer med kroniske smerter, fordi din hjerne bliver pumpet med disse smertestillende lykkestoffer.
For lidt forskning på området
Sammenhængen mellem motionens udløsninger af endorfiner og deres betydning for forskellige sygdomme og lidelser, er stadig noget, der ikke er mange forskningsresultater omkring. Det er nødvendigt for, at motion kan blive anerkendt som en behandlingsform mod disse sygdomme, at der er flere studier, der bakker op om teorierne.
Afgørende for både patienter og pårørende
Hvis motion for alvor bliver anerkendt som en behandlingsform mod eksempelvis Alzheimers, kan det gøre en stor forskel i mange menneskers liv. Dette er ikke bare for patienter, der lider af diverse neurodegenerative eller psykiske sygdomme, men også for deres pårørende.
Hvis noget så simpelt som motion kan hjælpe mennesker med så alvorlige lidelser, kan dette være afgørende for utallige patienter verden over.