Kinesisk kombucha te fremmer en sund fordøjelsesproces

Du har måske hørt tale om kombucha te før. Men hvad er der så specielt ved den populære drik? Og hvorfor bør du selv give dig i kast med at brygge din egen kombucha?

Præbiotiske bobler sørger for sundheden i dit tarmsystem

Ved første øjekast og smagsoplevelse kan kombucha minde om en festlig, boblende drink — men smagen og boblerne er langt fra den eneste grund til, hvorfor du med god samvittighed kan nyde denne forfriskende drik hver eneste dag.

Kombucha er fermenteret te, hvilket betyder, at teen har været igennem en gæringsproces. Under denne proces dannes de små karakteristiske bobler. Samtidigt dannes der en masse præbiotiske bakterier i teen, som gør den til en såkaldt præbiotisk drik.

De præbiotiske bakterier er utroligt sunde for det menneskelige tarmsystem, da de kan være med til at fremme dannelsen af de rette bakterier i tarmene. Dette kan, udover en god fordøjelse, føre til et stærkere immunforsvar og gøre det nemmere at vedligeholde en sund vægt.

I denne artikel kan du blive klogere på historien bag den sunde drik og ikke mindst lære, hvordan du uden det store besvær kan lave din helt egen kombucha i dit eget køkken!

Hjemelavet Kombucha med frugt

Kinesisk naturmedicin er nu kommet til den vestlige verden

Den brusende te er igennem flere årtusinder blevet brugt som naturmedicin i Kina, hvor den er blevet tildelt helende og forebyggende egenskaber. I sin tid drak kejseren Qin Sti Huang den søde, gærede te, og den blev anset som hans livseliksir.

I løbet af de næste århundrede fandt den fermenterede te sin vej til andre dele af verden, heriblandt Rusland og Europa. For få år siden vandt drikken stor popularitet i USA, og siden hen er kombucha blevet populært i resten af den vestlige verden.

Mange kombucha-drikkere påstår, at teen har hjulpet dem i kampen mod adskillige lidelser og sygdomme, heriblandt kræft og andre alvorlige diagnoser. Dette kan dog ikke understøttes af forskningsresultater. Men den velsmagende drik er stadig et forsøg værd, da dens sunde, præbiotiske egenskaber vil gavne enhver.

Sådan kommer du i gang med at brygge din egen kombucha

Kombucha er endnu ikke en vare, du finder i ethvert supermarked, hvilket i sig selv er en god grund til at gå i gang med at brygge selv. Det lyder måske tidskrævende eller besværligt, men frygt ej — det er nemt at lære, og din kombucha passer sig selv langt det meste af tiden.

Ingredienser:

  • 30 gram teblade (sorte, grønne eller hvide)
  • 1 liter kogende vand
  • 150 gram økologisk rørsukker eller hvidt sukker
  • 1 liter koldt vand
  • 1 dl kombucha te og en SCOBY-svamp (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast)

Udstyr:

  • En glasskål
  • Ostelærred eller et andet tyndt klæde
  • Patentflasker

Fremgangsmåde

Lav først den sorte, grønne eller hvide te direkte i glasskålen. Det er vigtigt, at glasskålen er ren, og det er samtidigt vigtigt, at der ikke er nogle rester af opvaskemiddel tilbage i skålen, da det kan dræbe din SCOBY.

Når du har siet tebladende fra, så hælder du sukker i den varme te, så det kan opløses. Herefter tilsætter du det kolde vand. Derpå tilsætter du 1 dl kombucha og din SCOBY. Hvis du kender nogen, der brygger kombucha, kan de forære dig en SCOBY. Hvis ikke, kan du købe en på en helt almindelig online købsportal. Dæk herefter skålen til med et ostelærred eller et andet tyndt stykke stof, og lad skålen stå mørkt og ved stuetemperatur i cirka 10 dage.

Når de 10 dage er gået, er det tid til den anden brygning. Her fjerner du din SCOBY fra blandingen, hælder 1 dl kombucha over den og lader den stå til næste gang. Teen fra skålen fylder du på patentflaskerne, som du lukker og lader stå ved stuetemperatur i en uges tid. Har du lyst til at eksperimentere med forskellige smagskombinationer, kan du her tilføje forskellige ingredienser til patentflaskerne — jordbær, blåbær, vanilje eller noget helt fjerde. Kun fantasien sætter grænserne.

Det er en god idé, at du åbner flaskerne en gang om dagen, så du kan få lettet det overtryk, kulsyredannelsen skaber. På den måde undgår du, at flaskerne tager skade eller går i stykker. Kombuchaen sættes nu i køleskabet, hvor den kan holde sig i 2-3 uger.

Relaterede artikler

Populære artikler