Mere bevægelse under graviditeten mindsker nyfødtes fedtmasse

1 ud af 10 danske børn før skolealderen er enten overvægtige eller fede. Men faktisk kan overvægtige gravide kvinder selv være med til at forebygge, at deres kommende barn har en stor fedtmasse. Det viser ny forskning. Den afgørende faktor er, at den gravide bruger mindre tid på at sidde stille.  

Op af sofaen

I studiet ’DALI Life Style’ er fedtmassen hos lidt over 300 nyfødte børn blevet målt. Studiet har haft fokus på overvægtige mødre fra ni europæiske lande. En andel af kvinderne blev rådgivet om en kombination af sund kost og fysisk aktivitet i hverdagen. En anden andel fik ingen rådgivning.

Andelen af mødre, der modtog rådgivning, gjorde en indsats for at efterleve rådene om en sundere kost og mere fysisk aktivitet i hverdagen. De var mere fysisk aktive, sad mindre stille, spiste mere nærende mad og tog mindre på.

Børn af kvinder, der var blevet rådgivet, havde en mindre fedtmasse ved fødslen end børn af kvinder, der ikke have modtaget rådgivning. Forskerne fandt også, at færre stillesiddende timer var nok til at reducere fedtmassen hos de nyfødte børn.

Forebyggelse af overvægt som barn og ung

Det er ikke kun fedtmassen hos nyfødte, som overvægtige gravide kvinder kan være med til at reducere. En mindre stillesiddende hverdag under graviditeten kan også få betydning for barnet senere i livet.

En nyfødt med stor fedtmasse har en øget risiko for at blive overvægtig som barn og ung. Er du gravid og overvægtig, kan du altså også hjælpe dit barn på sigt ved at bruge færre timer på sofaen.

DALI-studiet er det første til at vise, at ændringer i overvægtige mødres livsstil kan spille en rolle i forhold til fedtmassen hos nyfødte. Studiet er udført i et stort internationalt samarbejde med blandt andet danske forskere fra Odense Universitetshospital og Rigshospitalets Center for Gravide med Diabetes.

Relaterede artikler

Populære artikler