Slankekure er ikke noget nyt – og heller ikke noget sjældent. Tværtimod. Man kan ikke tænde sit tv eller sin computer uden at der dukker en ny kur med garanterede resultater op og lover hurtigt og varigt vægttab.
Hvordan ved du, om en kur virker eller ej? Ved du om de mange kure, der findes på nettet faktisk virker, eller om det eneste der faktisk virker er sund kost og motion? Og hvad, hvis du har diabetes, er det så de samme regler, der gælder eller er det noget helt, der virker på dig?
Ny forskning viser, at der kan være noget om snakken
I 2017 blev der fremstillet forskning, der peger i retningen af, at der kan være noget om snakken omkring kuren ’Spis efter din blodtype’ – i hvert fald, når det drejer sig om diabetes patienter.
I en simpel blodprøve, hvor dit blodsukker måles kan det aflæses om du har forstadierne eller allerede lider af diabetes.
Men, i følge forskningen kan blodprøven og blodsukkerets niveau nu også bruges til at rådgive patienten om, hvad og hvilken kosttype, der bør spises, hvis der ønskes et vægttab eller vedligeholdelse af vægt.
Det er forskere fra Københavns Universitet, der fremlægger teorien og beviser, der peger i retningen af, at patienter, der spiser efter den rigtige kosttype har 6-7 gange større chance for at vedligeholde vægten eller tabe sig end dem, der spiser den forkerte kost.
Universelle fødevarer
Det betyder dog ikke, at der ikke findes mad, der er sundt for alle.
Tværtimod findes der en række universelt sunde fødevarer’, der alle kan spises i fornuftige mængder af alle – uanset blodsukkerniveau.
Det handler om de sunde fedtsyrer, der skal være med til at sparke et vægttab i gang og vedligeholde det – for det er ikke alle, der får noget godt ud af en varieret og fiberrig kost.
Planen er derfor at lægerne selv skal blive bedre og klogere, så de bedre kan vejlede deres patienter i den rette kost og derved hjælpe med at give en større chance for succes hos overvægtige patienter, der ønsker at tabe sig og patienter med diabetes.
Fedme og diabetes
Det er ikke ligefrem opløftende tal, der er tale om, når vi snakker om diabetes og svær overvægt, så derfor kan denne forskning gå hen og blive banebrydende, når det kommer til sundhedssystemet og den måde vi griber overvægt og diabetes an på.
Med livsstilsændringer og vægttab er der en stor del af de mennesker, der har forstadierne til eller allerede lider af type 2 diabetes, der kan blive helt fri af sygdommen eller dæmpe symptomerne og behovet for medicin væsentligt i forhold til folk med svær overvægt.
På bare ti år er antallet at diabetespatienter fordoblet og tendensen fortsætter, derfor er det så vigtigt, at vi sørger for at sætte ind der, hvor der sker en beviselig forbedring af symptomerne og generne forbundet med sygdommen frem for at symptombehandle.
Startegien kan i fremtiden bruges til at hjælpe personer med forstadierne til diabetes 2 til at formindske eller helt fjerne risikoen for at sygdommen opstår ved hjælp af vejledning og diæt.