E-cigaretter bliver mere og mere populære; både hos producenterne og ude hos forbrugerne. Spørgsmålet er blot, om det er en positiv udvikling eller ej, for er e-cigaretter i virkeligheden sundere end traditionelle cigaretter, som mange går og tror?
Det forsøger vi at svare på i denne artikel, hvor vi kigger nærmere på de sundhedsmæssige konsekvenser, der er ved at ryge e-cigaretter.
Et sundere alternativ
E-cigaretter er som udgangspunkt et sundere alternativ end traditionelle tobaksprodukter – især i forhold til cigaretter og pibe. Det skyldes simpelthen, at dampene fra en e-cigaret angiveligt er mindre skadelige end den røg, der kommer, når man ryger almindelige cigaretter.
Dermed ikke sagt, at en e-cigaret med lidt billig e-væske er et decideret sundt alternativ til at ryge almindelige cigaretter. Det er fortsat skadeligt for kroppen på flere forskellige måder.
Skadelige stoffer udledes af de opvarmede væsker
Når man køber en e-cigaret, inhalerer man små væskepartikler, som bliver dannet, når væsken i e-cigaretterne opvarmes. Der er allerede nu set eksempler på diverse kræftfremkaldende og sundhedsskadelige stoffer, tungmetaller og lignende i de dampe, der udvikles fra e-cigaretten.
Men fordi e-cigaretter er et relativt nyt fænomen (de blev først introduceret i Danmark i 2008), har man endnu ikke haft mulighed for at lave længerevarende undersøgelser af, hvilken præcis effekt de har på helbredet. Der er dog bred enighed om, at man ikke gør kroppen en tjeneste ved at ryge e-cigaretter, da det kan give skader.
Du kan risikere en højere tandlægeregning
Flere studier viser, at munden er udsat, når man benytter sig af en e-cigaret. Det ser nemlig ud til, at cellerne i munden kan blive lige så skadet af rygning med e-cigaret som røg fra almindelige cigaretter. Samtidig kan det øge risikoen for, at man mister sine tænder og danner kræft på længere sigt.
Samtidig kan de søde smagsstoffer også resultere i en øget risiko for huller i tænderne, da det på sin vis svarer lidt til, at man gik og spiste slik eller andre sukkerholdige produkter. Alt dette kan naturligvis resultere i en højere tandlægeregning, end hvis man slet ikke røg – men sammenlignet med traditionelle cigaretter er sundhedskonsekvenserne ikke synderligt anderledes.
E-cigaretter er ikke effektive til rygestop
Alt tyder på, at e-cigaretter desværre ikke er et effektivt middel til at ryge mindre eller til helt at holde op med at ryge. Selvom det virker som et sundere alternativ end almindelige cigaretter, så har det vist sig, at de færreste rygere skruer ned for deres cigaretforbrug, når de begynder at bruge e-cigaretter.
Det er da heller ikke et godkendt middel til rygestop på Lægemiddelstyrelsens liste over disse midler.