Så meget skærmtid anbefales til børn

Mange forældre er tilbøjelige til at lade deres børn se et afsnit af Gurli Gris, mens de laver aftensmad. Men minutter kan hurtigt blive til timer, når dit barn sidder foran skærmen. Her får du et indblik i, hvor meget skærmtid til børn anbefalingerne lyder på.

Den ideelle skærmtid til forskellige aldre

Det er forskellige fra barn til barn, hvor meget skærmbrug der kan anbefales. Alligevel kan det være godt som forælder have nogle generelle anbefalinger at gå ud fra.

Den amerikanske faglige sammenslutning af børnelæger Academy of Pediatrics har sammenfattet nogle anbefalinger. Anbefalingerne bygger på flere års forskning og har fokus på forskellige aldersgrupper. De drejer sig om skærmbrug, som har et underholdende formål, og de lyder på:

  • Spædbørn mellem 0 og 18 måneder børn ikke have nogen skærmtid.
  • Babyer mellem 18 og 24 måneder bør have begrænset skærmtid med en voksen involveret.
  • Småbørn mellem to og fem år bør maksimalt have en times skærmtid om dagen.
  • Skolebørn fra seks år bør have faste aftaler med deres forældre, så skærmtiden er fornuftig, og der stadig er plads til leg, familietid og fritidsaktiviteter uden en skærm involveret.

Det bruger børn skærmtiden på

Der er forskel på, hvad drenge og piger bruger skærmtiden på. Det har den svenske statistikmyndighed SCB fundet frem til med en undersøgelse af svenske drenge og pigers skærmtid.

Hver fjerde dreng spiller spil på computer og tv mindst tre timer om dagen. Procenten er på knap 25 procent, hvor kun knap 5 procent af pigerne bruger skærmtid på computer- og tv-spil.  

Knap 15 procent af undersøgelsens svenske børn ser fjernsyn, film og videoklip i minimum tre timer per dag. Flere piger end drenge har det passivt kørende i baggrunden. 

Forældre som rollemodeller

Ønsker du at sætte en god dagsorden for, hvor meget tid foran skærmen I bruger i hjemmet, er det vigtigt selv at afholde aftalerne. På den måde kan det undgås, at børnene ikke bliver forvirrede.

Aftal for eksempel, at I ikke må kigge på mobiltelefoner, tv eller iPads under måltider. I kan også aftale et bestemt tidsrum, hvor I må bruge tid foran en skærm, hvorefter I skal finde på noget andet. Nogle platforme giver mulighed for at indstille dit barns skærmtid, og det kan du drage fordel af. Det gælder blandt andet YouTube Kids, som du også kan læse om her på hjemmesiden.

Relaterede artikler

Populære artikler